Error Message: Work space in use - choose a different one

Report and discuss bugs of SmartPLS 2. To report bugs of the new SmartPLS 3 software, create a ticket in our helpdesk.
Post Reply
jens79
PLS Junior User
Posts: 2
Joined: Wed Apr 07, 2010 7:40 am
Real name and title:

Error Message: Work space in use - choose a different one

Post by jens79 » Wed Jul 18, 2012 7:15 am

Hi everybody,
I have just installed SmartPLS on my Computer. In the first use, I have to select a workspace. After click through I received the error message: Workspace in use, choose a different one. What does ist mean?

After browsing and selecting an new file the error message is still appearing.
Thanks for your Suggestions
Jens

User avatar
cringle
SmartPLS Developer
Posts: 791
Joined: Tue Sep 20, 2005 9:13 am
Real name and title: Prof. Dr. Christian M. Ringle
Location: Hamburg (Germany)
Contact:

Post by cringle » Mon Aug 06, 2012 9:28 pm

Hi

Try the following:

1) Open your workspace
2) In your workspace, you find the folder ".metadata"; open this folder
3) Delete the ".lock" file in this folder

Best
CR

dvorad
PLS Junior User
Posts: 9
Joined: Tue Sep 04, 2012 1:06 pm
Real name and title:

Deleting .lock file didn't fix problem; file directory did

Post by dvorad » Fri Dec 07, 2012 6:58 pm

I did the suggested fix-it to get rid of the "workspace in use" problem:

1) Open your workspace
2) In your workspace, you find the folder ".metadata"; open this folder
3) Delete the ".lock" file in this folder

However, I still have the same problem. I saw another post that suggested creating a new "workspace" folder and also was not clear whether I should delete all the contents of the original "workspace" folder to create a new one, and what in general to do to fix this (since just creating a new folder did not work for me).

What DID work was a solution someone suggested for Vista. Even though I am not using Vista, getting rid of the original PLS location under Program Files and changing it to "C:/SmartPLS/workspace" fixed it. So, I recommend trying that for others with this problem!

Post Reply